Tirsdag den 26. december 2017

2017 var fuld af forviklinger, med mange mindeværdige øjeblikke, både glade og triste... Et tilbageblik på dette år med fantastisk sport, og de vigtigste begivenheder, vi husker hos Seaver.

1. Vis springning

➢ Plusserne

Kevin Stauts storslåede sejr i Rolex Top Ten ved CHI i Genève (kun nr. 2 fra Frankrig) vil blive husket i lang tid fremover. Staut er også årets bedste franske rytter, konstant i top 10 på FEI's rangliste, med 6 måneder i top 5, herunder 4 på tredjepladsen i år.

På den franske side havde Julien Epaillard også et bemærkelsesværdigt år med en række store sejre, herunder Bordeaux World Cup, Global Champions Tour i Paris Eiffel Jumping, Longines Speed Challenge i Paris og London World Cup...

Peder Fredricson vandt europamesterskabet (som afholdes hvert andet år): Han blev europamester efter at være blevet olympisk vicemester i Rio sidste år. Irland blev europamester for hold, anført af Rodrigo Pessoa.

McClain Ward var imponerende i Omaha: 4 fejlfrie runder på 4 baner; vinder af speed event, Grand Prix og World Cup-finalen.

Dette års åbenbaringer for os er italienerne Alberto Zorzi (adskillige podieplaceringer, herunder sejr i Monte Carlo Global) og Lorenzo de Luca, som har sit bedste år til dato med en række fine sejre (Valkenswaard Global, Paris Eiffel Jumping, Shanghai Global...).

Årets overraskelse: Pedro Junqueira Muylaerts sejr i Grand Prix de La Baule.

➢ Minus

Nick Skelton, olympisk mester i holdkonkurrence ved OL i London og i individuel konkurrence ved OL i Rio, gik på sin velfortjente pension i en alder af 59 år samtidig med sit crack Big Star.

2017-udgaven af Grand Prix du Saut Hermès vil have efterladt os med en bitter smag, med en bane, der virkede for hård og næsten fængslende for hestene og deres ryttere.

➢ I løs vægt

Året var præget af mange fine sportslige præstationer, herunder sejre til Simon Delestre i World Cup Grand Prix i Lyon, Bosty i Rom, Daniel Desseur i Oslo og Bassem Mohamed i Doha, for blot at nævne nogle få. Harrie Smolders vandt Global Champions Tour med stor margin.

2. Dressur

Det er umuligt ikke at nævne dronning Isabell Werth, som endnu en gang havde et bemærkelsesværdigt år, hvor hun slog sin rekord i januar ved Amsterdam World Cup, vandt næsten alle de store begivenheder og sluttede sit sportsår med 3 heste i verdens top 6.

Vi husker alle hans flotte sejr ved EM efter en topduel med Sönke Rothenberger, som afslørede sig selv der. Den unge tysker på bare 22 år leverede en utrolig præstation i Grand Prix Libre, der gav ham en 2. plads med en score på 90,614%, kun en hårsbredde efter Werth (90,982%). Faktisk var det første gang, at en sådan konkurrence havde set to par overskride 90%-mærket.

I år opnåede Hans Peter Minderhoud, hvad der næsten kan beskrives som en bedrift, da han slog Isabell Werth for første gang siden OL i Rio. I Reprise Libre en Musique ved World Cup i 'S-Hertogenbosch i marts sidste år opnåede hollænderen et gennemsnit på 84,890% sammenlignet med 83,300% for Werth.

Denne bedrift blev gentaget i oktober ved det første World Cup-stævne i dressur (Herning), hvor den unge danske rytter Cathrine Dufour vandt på hjemmebane foran verdensranglistens nummer 1.

Hvad angår de franske ryttere, leverede Ludovic Henry og Arnaud Serre en fin præstation ved World Cup Grand Prix i Lyon. De to ryttere leverede fine præstationer på over 70% i Freestyle Grand Prix. Ludovic Henry slog også sin personlige rekord i Salzburg for et par uger siden med en fin redning på 75,6%.

Vores franske ryttere leverede også en flot præstation i juli, hvor de vandt Nations Cup i Hickstead.

Endelig var José Letartre den bedste franske rytter ved de europæiske mesterskaber i paradressur med en 4. plads med en score på 70,243% - kun to hundrededele fra podiet. To af de fire franske ryttere deltog i Kür Grand Prix: Céline犀利士
          Gerny blev nr. 5 og José Letartre nr. 6 i deres respektive kategorier.

3. Stævneridning

Gwendolen Fer vandt sin karrieres største sejr ved CCI 4* i Pau og rykkede op fra 86. til 24. pladsen i verden. Det er den tredje franske succes i træk i denne konkurrence, efter Astier Nicolas og Maxime Livio.

Michael Jung leverer igen nogle fantastiske præstationer og bevarer den titel som verdens nummer 1, han vandt for over 2 år siden. Han vandt i særdeleshed FEI Classics.

Vi hylder Karim Florent Laghouag, kongen af indendørs cross. Franskmanden vandt det indendørs langrendsløb i Bordeaux for 3. gang, vandt løbet i Paris for nylig og gentog så bedriften i Genève i årets sidste løb.

Vi husker alle den tyske Bettina Hoys storslåede præstation ved EM. Hun kom tæt på sin personlige rekord i dressur ved at udføre en af de smukkeste gentagelser i historien (24,6) i et stort mesterskab.

Ved disse europæiske mesterskaber mistede Tyskland sin sølvmedalje for hold, da Julia Krajewskis hest Samourai du Thot blev testet positiv.

Vi er stolte af franske Maxime Livio, som i øjeblikket er nummer 3 i verden.

Andrew Nicholson vandt i Badminton, Karim Laghouag i Pompadour og Astier Nicolas i Mondial du Lion.

4. Andre vigtige begivenheder

Horse Ball : For første gang i 25 år tabte det franske hold, trods favoritværdigheden, til Spanien (golden goal-test efter 7-7) og endte på 2. pladsen i Pro Elite European Championships. På den anden side vandt franskmændene damernes finale (7-4 mod Spanien), og U16-holdet vandt også en ny europæisk titel i deres kategori (12-5 mod Italien).

Voltige : Clément Taillez, nummer to i Frankrig, vinder bronzemedaljen ved EM. Tysklands Erik Oese blev kåret som europamester. Det franske hold klarede sig mindre godt og måtte desværre trække sig for at skåne deres hest Wizner.

Couse (Galop ): Fransk og europæisk rekord for Christophe Soumillon, der opnåede 302 sejre i 2017.

Reining : 3. plads til franskmændene ved juniorverdensmesterskaberne i reining, med en flot guldmedalje til Axel Pesek (17).

Kørsel : Der var også en fin præstation fra schweizeren Jérôme Voutaz, som vandt to europamesterskabstitler (maraton og handling) og blev nummer to efter den urørlige Boyd Exell (australier - 7. titel på dette niveau). Nummer et vandt endnu engang næsten alle de store begivenheder i år og blev kun slået på World Cup-stadiet i London af den hollandske rytter Ijsbrand Chardon.

De Olympiske Lege : Nu er det officielt: Legene i 2024 bliver afholdt i Paris.

5. Hårde slag

2017 var også præget af lidt mere triste begivenheder. For det første afslutningen på Equidia Life, som siden 2011 havde delt sin passion for heste og ridesport med så mange mennesker som muligt.

Vi vil gerne hylde Espoir de la Mare, som døde i en alder af 25 år. Den franske sadel gjorde det muligt for hans rytter Jean Teulère at vinde adskillige internationale titler, herunder individuel verdensmester og olympisk holdmester.

Baloubet du Rouet døde også i år, 28 år gammel. Denne franske saddelhestehingst犀利士
          s, en meget god far, er den eneste hest, der har vundet World Cup-finalen i springning tre gange i træk. Han blev også olympisk mester redet af Rodrigo Pessoa.

Jean Rochefort, ambassadør og forsvarer af hesteverdenen, skuespiller og opdrætter, er død i en alder af 87 år. Fernand Leredde gik også bort ved indgangen til sit 86. år. Grundlæggeren af Haras des Rouges (Normandiet) avlede Quidam de Revel, en stor avlshingst til springning, og producerede mange champions som Papillon Rouge (olympisk mester i springning).

Endelig var vi dybt bedrøvede over at høre, at den lovende franske ekvipage Maxime Debost, kun 29 år gammel og far til en lille dreng, var død efter en ulykke på terrænbanen i CCI 1* i Châteaubriand.

Nu, hvor vi har set tilbage på 2017, vil vi gerne ønske dig en glædelig jul og et vidunderligt 2018!